En skam för en kvinna att tala i församlingen?

Jag har i ärlighetens namn undvikit frågan under alla år av församlingsarbete av rädsla för vart en djupdykning i ämnet skulle leda.  Bättre att leva i okunskap kan ha florerat i sinnet, än att studera Paulus ord och bli övertygad om en icke politiskt (eller religiöst?) korrekt ståndpunkt.

När nu frågan kom upp i slutet av förra året kunde jag inte ducka får ämnet längre utan bestämde mig för att ärligt studera några av Paulus mest omdiskuterade verser i NT.   Nedan predikan är ett första avsnitt i ämnet där mycket finns kvar att gräva i.  Lägger nu ut mina initiala summeringar i ämnet med en påminnelse om att min kunskap är ett styckverk och jag undervisar efter det ljus Gud gett mig.

Viktigaste frågan i denna predikan kan mycket väl vara huruvida Aposteln Junia(s) var en man eller kvinna.   Kommer ryktet om Junia, den kvinnliga Aposteln, från feministiska liberalteologer eller är hon förankrad i kyrkohistoria och / eller sekulär historia etc?  Svaret finner du i nedan klipp.  Jag var inte alls övertygad åt något håll innan mina studier i ämnet.   Nu är jag det.

Varsågod vänner;

Predikan av Daniel F orslund, El Shaddai, Västerås.  2012-02-18

Ha en välsignad helg!

/Daniel

P.s. Låt oss på ett speciellt sätt ta med Pastor Jean Kabuidibuidi som utvisades i går kväll från Sverige till Demokratiska republiken Kongo.  Efter en rad regimkritiska predikningar kan hans liv vara i fara.  D.s.

This entry was posted in Diskussion - Discussions, Teologi, Webb TV. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 + = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>