Israel 63 år

Israels Självständighetsdag infaller i år den 10 maj (5 Iyar) direkt efter åminnelsedagen av fallna soldater i Israels krig.

Detta är en dag som betyder mycket för många människor som fysiskt och aktivt deltagit i skapandet av den nya staten och dess kamp för att överleva och som har bevittnat de enorma förändringar som ägt rum sedan dess.

Den 14 maj,1948, dagen när det Brittiska mandatet upphörde, bildades formellt den judiska staten Israel i delar av det som varit det Brittiska Mandatet Palestina. I och med bildandet av Staten Israel 1948, återupprättades judisk självständighet som gått förlorad 2000 år tidigare.

Självständighetsdagen är ett firande av en förnyad judisk stat i Landet Israel, det judiska folkets födelseplats. I detta land utvecklade det judiska folket sin religion och kultur för 4 000 år sedan och här har man utan avbrott bevarat sin fysiska närvaro, under århundraden som en suverän stat men även under utländsk dominans. Under den långa judiska historien har längtan att få återvända till Landet alltid stått i fokus i judiskt liv.

Komprimerat ur http://stockholm.mfa.gov.il/mfm/Data/196074.jpg

Tycker det är passande att köra kort-dokumentären från Israels 60 års dag. (Svensk text)

Intressant fakta om Israel (Svensk text) from Daniel on Vimeo.

This entry was posted in Övrigt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>